Home/Product info, Product info/Wat is kogeldruk?

We krijgen regelmatig vragen over de kogeldruk van een aanhanger of caravan. Daar vertellen we je graag meer over!

Een korte uitleg

De kogeldruk is het maximale gewicht dat verticaal uitgeoefend mag worden op een trekhaak. Oftewel, de verticale last. De maximale kogeldruk wordt uitgedrukt in kilogram. De fabrikant van de auto, caravan en trekhaak geeft dit aan. Het kan dus verschillen.

kogeldruk

Veiligheid

Het kan onveilig zijn een te hoge kogeldruk te hebben, omdat hierbij de wegligging verslechtert. Wat er gebeurt is dat de auto inzakt aan de achterkant waardoor er minder grip op de weg aan de voorkant is. Dat wil je absoluut niet. Daarnaast bestaat er de kans dat je jouw auto beschadigt als je over hobbels rijdt. Tot slot verhoog je hiermee jouw brandstofgebruik. Zonde!

Ook als de kogeldruk te laag is, kan dit voor soortgelijke problemen zorgen. De aanhanger of caravan steunt dan niet genoeg op de trekhaak. Daardoor kan je gaan slingeren. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk. Zorg ervoor dat het maximale gewicht niet te laag is en dichtbij het maximum komt. Dan heb je de beste wegligging. Je kan met de belading van je vouwwagen of caravan de kogeldruk beïnvloeden.

Meet je kogeldruk!

Er zijn speciale kogeldrukmeters, maar het kan ook zonder. Je hebt dan alleen een personenweegschaal nodig. Van te voren zet je de aanhanger of caravan waterpas. In dit handige filmpje van ANWB zie je hoe dit doet.

De kogeldruk van een Campooz tenttrailer?

Het typeplaatje van de aanhanger geeft 75 kg aan. Dit plaatje vind je terug op de dissel. Waarom geeft het plaatje van de fabriek dan 50 kg aan? Als je een aanhanger met een middenas hebt, die niet zwaarder mag zijn dan 750 kg, dan mag de kogeldruk niet meer zijn dan 50 kg. Waar komt dat verschil dan vandaag? Het antwoord is heel simpel. De vouwwagens van Campooz zijn technisch voor zwaardere belasting geschikt.

Het is echt belangrijk om te weten of je de juiste kogeldruk hebt. Zorg er dus voor dat jouw kogeldruk niet te laag is en niet tegen de grens aanzit. Dat is het veiligst!

Goede reis en tot Campooz!