Vouwwagen winterklaar maken

Vouwwagen winterklaar maken

De zomervakantie loopt naar het einde. Dit artikel gaat over het winterklaar maken van jouw vouwwagen. Wij geven je tips om ervoor te zorgen dat de klapkar volgend voorjaar uit de stalling komt zoals je hem erin hebt gezet.

Vocht in matras en scheerlijnen

Het allerbelangrijkste is dat de tent én accessoires droog zijn. Dat spreekt voor zich. Waar veel kampeerders niet aan denken, is da vocht zich ophoopt in het matras. Gemiddeld verliest iemand per week ongeveer 3 liter zweet. Een deel verdampt, een deel komt in het matras terecht. Verborgen vocht dus. Dit kan gaan broeien en dampen tijdens de winterslaap. Met alle gevolgen van dien…

Ons advies is om de matras goed aan de lucht te laten drogen. Daarna leg je de matras op de ingeklapte vouwwagen. De afdekhoes gaat er vervolgens overheen. Aan de achterzijde laat je de helft van de rits open voor ventilatie.

In touwen en scheerlijnen kan ook vocht achter blijven. Laat deze dus niet zitten tussen het doek onder de afdekhoes.

vouwwagen winterklaar maken

Deuren en ramen

De deur laat je open. Overtollige lucht eenvoudig uit de tent. De ramen mogen open blijven. Niet oprollen dus.

Steunpoten en bandenspanning

Als je de steunpoten uitzet, krijgen de banden geen kans om hun originele ronde vorm te verliezen. Dit trucje wordt vaak gebruikt bij oldtimers. De banden kunnen onderweg wat spanning verliezen. Zorg ervoor dat ze goed op spanning zijn. Dit mag best iets hoger dan de aanbevolen druk.

Als laatste controleer je de breekkabel als de wagen uit de winterstalling komt. Ze gaan nog wel eens kapot. Bij controle levert een defecte breekkabel een fikse boete op.

Dat was het. Niet zo moeilijk. Succes en Happy Camping!

Mede-eigenaar van het leukste kampeermerk ter wereld, Campooz! Woonachtig in Zwolle. Getrouwd met Mirjam en papa van Lily en Jip. Marketeer, reislustig en energiek.

4 Reacties

 1. Dennis van Gijn 2 weken geleden

  Er zijn wat stallingen bij die niet willen dat je je trailer/aanhanger/caravan op de pootjes zet dit ivm het snel kunnen verplaatsen met calamiteiten.
  Even langs de plaatselijke banden boer voor 2 binnenbanden kleine maat. Zet je eigen banden op de lege binnenbanden beetje lucht erin en klaar.

  • Auteur
   Raoul 7 dagen geleden

   Goede tip! Thnkz!

 2. Tyra Dahl 1 maand geleden

  Uhm meestal verlies je een liter vocht per nacht en in warme landen nog meer. Als de mogelijkheid er is, berg het droog weg thuis, of als u een plek huurt in een storage, haal ze er uit en leg deze apart, en als het mogelijk is, keer deze regelmatig. Zo deed ik het met de verwarmde/gekoelde storage (deze had ik speciaal uitgekozen voor de vouwwagen en alles erbij, verwarmd in de winter, en gekoeld in de zomer met climate control. Matrassen er uit en op een lattenbodem er naast (tweedehands gekocht speciaal voor de opslag) regelmatig even checken, wat spullen halen of brengen en meteen even draaien. Sommige vinden dit overdreven, alleen toendertijd een vouwwagen van over de 9000,- neem je geen risico mee. Banden er af en op de juiste manier weg geborgen en op de staanders die er bij hoorden de vouwwagen laten rusten.
  Er lagen ook nog verhuis spullen die uitgezocht moesten worden, vandaar dat we er regelmatig even kwamen ook.
  Nu een daktent voor op de auto, alleen nu aan het uitpluizen welke vouwwagen er weer komt, mis het staan op 1 plek.

  • Auteur
   Raoul 3 weken geleden

   Dank voor de aanvulling! Succes met uitpluizen… 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*