Kogeldruk van een vouwwagen – hoe zit dat?

Kogeldruk van een vouwwagen – hoe zit dat?

Deze week kregen wij een mail van Jeroen Ketelaars over de kogeldruk van zijn vouwwagen. Dit onderwerp zien wij regelmatig terugkomen. Tijd voor duidelijkheid!

Wat is kogeldruk?

Kogeldruk is de maximale druk die vertikaal uitgeoefend mag worden op een trekhaak. Ook wel verticale last genoemd. In deze post beschrijf ik de kogeldruk van een auto en die van een aanhanger/vouwwagen.

Kogeldruk van een auto

Bij een auto staat de kogeldruk vermeld op het typeplaatje van de trekhaak. Vaak staat er ‘Max. Vertical Load’. Als de kogeldruk te hoog is, verslechtert de wegligging. De achterkant van de auto zakt dan in. Het resultaat is minder grip aan de voorkant. Dat is niet echt veilig… Andere nadelen zijn mogelijke beschadiging van de auto als je over hobbels rijdt en een verhoogd brandstofverbruik.

Als de kogeldruk te laag is, kunnen vergelijkbare problemen ontstaan. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de kogeldruk niet te laag is, dicht bij de maximale kogeldruk komt en zeker het maximum niet overschrijdt. Dit geeft het beste rijgedrag.

De kogeldruk van een Campooz

Hoe zit dat bij een Campooz? Op de dissel van de aanhanger staat 75 kg. Op het plaatje van fabriek staat echter 50 kg. Dat is verwarrend! Hieronder een uitleg.

Op de website van het Openbaar Ministerie staat: ‘Heeft u een aanhanger met een middenas, die niet zwaarder mag zijn dan 750 kilo? Hiervoor geldt een maximale kogeldruk van 50 kg’.

Het typeplaatje en de informatie van het Openbaar Ministerie komem dus overeen. Waar komt dan die 75 kg vandaan? Ondanks de verwarring is het antwoord heel simpel. Onze vouwwagens zijn technisch (de as) geschikt voor een zwaardere belasting.

Conclusie

De conclusie is dat de kogeldruk van onze aanhangers maximaal 50 kg is. Als de auto een maximale kogeldruk heeft van 50 kg of meer is niets aan de hand. Stel dat de auto een maximale kogeldruk heeft die minder is dan 50 kg, dan geldt deze ook voor de aanhanger.

Check ook eens dit filmpje over kogeldruk

Happy driving, happy camping!

Met dank aan Jeroen Ketelaars

Mede-eigenaar van het leukste kampeermerk ter wereld, Campooz! Woonachtig in Zwolle. Getrouwd met Mirjam en papa van Lily en Jip. Marketeer, reislustig en energiek.

1 Reactie

  1. Marc Hooghiemstra 1 jaar geleden

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik moet dus een beetje schuiven met de lading.
    Met de fietsendrager plus een racefiets en kinder fiets op de dissel kom ik op 65kg.
    Teveel dus. Zwaardere spullen wat achter de as plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*